Bedrijfsvriend Theaterkantoor
"Kans om dichtbij en concreet verschil te maken"

“Er zijn zat goede doelen om geld aan te geven”, aldus Stephan Staal, “maar hoe mooi is het als je een organisatie kunt steunen die er lokaal en heel concreet het verschil mee weet te maken?” Hij was erbij toen het idee voor ‘Bedrijfsvrienden’ van Handjehelpen ontstond en werd dan ook de eerste vriend. Hij deelt graag zijn verhaal: “Ik hoop dat dat andere bedrijven aanzet om erover na te denken.”
Stephan Staal is mede-eigenaar van Theaterkantoor. Samen met Benjamin van Zanten en hun creatieve team zijn zij gespecialiseerd in muziektheater en belevingsconcerten, zoals de ligconcerten®. Toen hij werd gevraagd om Bedrijfsvriend van Handjehelpen te worden, was het antwoord gelijk een volmondige ‘ja!’. Zijn band met Handjehelpen gaat dan ook terug tot 2010.
In 2010 keerde Stephan na een jaar wonen en werken in België terug naar Nederland. Hij wilde naast een nieuwe baan in Utrecht iets maatschappelijks doen en ging op zoek naar vrijwilligerswerk. “Al snel kwam ik terecht bij Handjehelpen. Ik vond het prettig dat het een goed georganiseerde club is met veel oog voor de vrijwilligers. Ik dacht, hier word ik goed begeleid, zodat ik echt iets kan betekenen voor andere mensen.”
"Dat is voor mij het Handjehelpen-effect, dat je iets in beweging zet, stapjes vooruit."
Maatje
Stephan is sinds 2010 maatje geweest van verschillende hulpvragers. “Vooral de hulpvragen waarbij behoefte was aan intensief 1 op 1 contact, spraken me aan. Daarin kon ik voor mijn gevoel echt het verschil maken. Dat is voor mij het Handjehelpen-effect, dat je iets in beweging zet, stapjes vooruit. Ik verdiepte me in het ziektebeeld, volgde onder andere een training over wat het voor de naasten betekent om mantelzorger te zijn. Ik was er voor de hulpvrager en daagde mezelf uit om dingen in het gezin praktischer te regelen of sneller voor elkaar te krijgen. Dat leidde tot meer rust, structuur en het ontlasten van de mantelzorger.”
Veel van geleerd
“Zolang je gezond bent en alles min of meer vanzelf gaat, zit je in een bepaalde flow. Maar als er dan onverwachts iets gebeurt, je wordt bijvoorbeeld ernstig ziek, staat ineens jouw leven en dat van het hele gezin op z’n kop.” Het is één van de inzichten waar Stephan zich extra bewust van werd door dit vrijwilligerswerk. “Het heeft me uitgedaagd om creatieve oplossingen te zoeken en ik werd assertiever in het benaderen van partijen. Ik kreeg te maken met casemanagers, leerde de sociale kaart van Utrecht beter kennen. Bij sommige hulpvragers groeide ik als vanzelf in de rol van ondersteuner. Dat was heel leuk, maar soms ook ingewikkeld.”
Meerdere petten
Tijdens de intervisie met andere vrijwilligers kwam Stephan tot de ontdekking dat ook zij soms meerdere petten op hadden. “Ik vond het leuk om daar met Handjehelpen over mee te denken. Willen we dit, waar ligt de grens en wat is de rol van de organisatie daarin? Toen ik verhuisde naar het oosten van het land moest ik noodgedwongen stoppen met het maatjescontact, maar ik ben altijd betrokken gebleven bij Handjehelpen. Zo dacht ik bijvoorbeeld ook mee over het werven van donateurs.”
“Hoe meer Bedrijfsvrienden, hoe meer matches er gemaakt kunnen worden!"
Mag je een vrijwilliger vragen om donateur te worden? Stephan vindt van wel. “Iedereen geeft wel geld aan goede doelen. En vragen mag altijd. Vrijwilligers hebben allemaal een netwerk met mogelijke sponsoren, zoals hun werkgever.” Organisaties kunnen sinds kort Bedrijfsvriend van Handjehelpen worden. Daarmee maken ze een extra match mogelijk. “Hoe meer Bedrijfsvrienden, hoe meer matches er gemaakt kunnen worden! Het is een klein gebaar, maar wel één met een groot effect op een hulpvrager en de mensen eromheen.”
Stephan hoopt andere collega’s te inspireren om ook Bedrijfsvriend te worden. “Of je Handjehelpen kent of niet: het is wellicht een minder ver van je bed show dan je denkt. Misschien heb je zelf een kind of familielid met een beperking, ken je een eenzame oudere of kan je buurvrouw wel wat steun gebruiken. Je ziet het in eerste instantie niet of denkt er niet aan. Maar ik weet zeker dat Handjehelpen ook in jouw directe omgeving van betekenis kan zijn. Als Bedrijfsvriend help je mee aan het invullen van de hulpvragen die nu blijven liggen. En dat zou zomaar een hulpvraag van één van jouw werknemers kunnen zijn… Bedrijfsvriend worden geeft je de kans om dichtbij en heel concreet een verschil te maken. Dus doe je mee?"