Nieuws
Alle nieuwsberichten op een rij
"Gewoon een beetje extra aandacht"
Handjehelpen in Leidsche Rijn Magazine

Onderstaande publicatie verscheen in Leidsche Rijn Magazine #30, 27 juni 2023.
Handjehelpen koppelt al 44 jaar vrijwilligers aan hulpvragers: kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, een beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. En die extra aandacht bestaat soms gewoon uit een wekelijks praatje of een rondje wandelen. Joannieke vertelt hoe het werkt, Harmke vertelt hoe dat voelt.
Handjehelpen biedt informele hulp in zeventien gemeenten in Utrecht en Noord-Holland, maar heeft een heel lokaal karakter doordat elke regio een eigen coördinator heeft. Die coördinator koppelt hulpvragers heel zorgvuldig aan precies de juiste vrijwilligers en stagiairs die willen helpen. Het blijkt een succesvolle aanpak, want op dit moment zijn er in Leidsche Rijn al bijna 70 maatjes gekoppeld. “Maar,” vertelt Joannieke, “er staan ook nog dertig hulpvragen open.” Joannieke is coördinator Leidsche Rijn.
Steungezinnen
Van de vrijwilligers wordt niet heel veel gevraagd; als je een uur per week beschikbaar hebt en minimaal een half jaar beschikbaar bent, kun je al veel goeds doen. Je kunt je als vrijwilliger inzetten voor uiteenlopende hulpvragen. Als wandelmaatje voor iemand die dat zelf niet alleen kan of durft of als steungezin voor een kind dat behoefte heeft aan wat extra aandacht, een middagje per week of maand. En ook voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is een maatje vaak heel waardevol. Joannieke en haar team gaan altijd op zoek naar een passende helpende hand. Waar liggen de behoeften van de hulpvrager en wat kan de vrijwilliger bieden? Het koppelen van vrijwilliger en hulpvrager is altijd maatwerk, er is goede begeleiding en waar nodig wordt samengewerkt met professionele zorg. Joannieke werkt al 6,5 jaar bij Handjehelpen. Ze vertelt hoe goed het bij haar past. “Ik heb altijd al een hart gehad voor mensen die niet goed kunnen meekomen.”
Klik
Harmke (29) is lichamelijk beperkt en daardoor aan huis gekluisterd. Ze vond Handjehelpen zelf en met haar vrijwilliger Alke kon ze de deur uit. Even lege flessen inwisselen bij de Jumbo. Samen een spelletje spelen of even het Máximapark in. Harmke: “De klik met Alke was er gelijk. We hebben allebei een achtergrond in rechten, zij was geïnteresseerd in gezondheidszorg en we hebben het altijd gezellig samen. De tijd vliegt voorbij.”
Wederzijds
Helaas moet Alke stoppen vanwege een vervolgstudie. Er is ruimte voor een nieuwe vrijwilliger. Waar moet die aan voldoen? Harmke: “Het liefst een zij, voor een uur per week, en wederzijds contact. Ik ben namelijk best erg geïnteresseerd in een ander en vind het juist fijn als het niet altijd over mijn problemen gaat. En het allerbelangrijkste is begrip voor mijn situatie.” Flexibiliteit dus. Soms heb ik door mijn ziek zijn gewoon nauwelijks energie en zit er niet meer in dan een kletspraatje. Daarop wordt de vrijwilliger ook geselecteerd en gekoppeld door Handjehelpen. Maatwerk is dat.
De verhalen op de website zijn mooi om te lezen; alleen al samen eten doet zoveel goed, voor zowel de hulpvrager als voor de vrijwilliger. Bij veel combinaties wordt het contact wederzijds erg waardevol gevonden. Dus heb je tijd over, kijk eens of je iemand kunt helpen. Surf gerust een keer naar handjehelpen.nl en kijk welke hulpvrager er bij jou past.
Tekst: André Verschoor
Lees het hele magazine hier.