Hulp Nodig

  Hulp nodig?

  Handjehelpen biedt één-op-één hulp aan kinderen en volwassenen met een beperking, chronische ziekte of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt. Wij bieden ondersteuning in de thuissituatie. Wij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers.

  Daarnaast hebben wij projecten waarin wij hulp bieden aan speciale doelgroepen.

  Meld je aan

  a

  “Sinds Fred mijn maatje is, heb ik meer grip op het leven”

  Hoe werkt het?

  Koppelen is maatwerk

  Voor wie?

  Handjehelpen zet vrijwilligers en stagiairs in om mensen met een hulpvraag te ondersteunen. Wij bieden hulp aan:

  • kinderen en volwassenen met een verstandelijke, lichamelijke, psychiatrische en/of zintuiglijke beperking 
  • kinderen en volwassenen met een chronische ziekte
  • kinderen en volwassenen met gedragsproblemen
  • mantelzorgers die overbelast dreigen te worden
  • gezinnen met een of meer kinderen of jong volwassenen met een beperking

  Daarnaast hebben wij projecten waarin wij hulp bieden aan speciale doelgroepen. 

  Waar zijn wij actief?

  Wij zijn actief in 18 gemeenten in en bij de provincie Utrecht: Stad Utrecht, Zeist, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Vijfheerenlanden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Lopik, De Ronde Venen, Woerden, Weesp en Stichtse Vecht.

  Wat maakt ons bijzonder?

  Bij een koppeling staat de vraag van de hulpvrager staat centraal. Elke hulpvrager krijgt zijn eigen vrijwilliger of stagiair. Samen vormen zij een koppel. Ons vrijwilligerswerk is gericht op sociaal contact voor een langere periode.

  Onze vrijwilligers of stagiairs zoeken hun hulpvragers thuis op. Met ander woorden: onze hulpvragers wonen zelfstandig.

  Elke match maken wij met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. En met veel kennis en ervaring. Handjehelpen heeft in haar 40 jarig bestaan al talloze hulpvragers kunnen helpen met hulp-op-maat. Iedere hulpvrager en vrijwilliger of stagiair heeft een vaste coördinator, die altijd beschikbaar is voor begeleiding en ondersteuning.

  Aanmelden

  Je kunt je aanmelden met het aanmeldformulier of door te bellen naar Handjehelpen tel. 030-263 29 50 (ma-vrij 08.30-17.00 uur)

  Na de aanmelding nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Als blijkt dat je bij ons met je hulpvraag aan het goede adres bent, maken we een afspraak voor een intakegesprek. De regiocoördinator komt daarvoor bij jou aan huis. Jullie bespreken samen de hulpvraag en overige wensen. Met deze informatie begint de zoektocht van de regiocoördinator naar een geschikte vrijwilliger of stagiair.

  Meld je aan

  Een match, en dan?

  Als de regiocoördinator een geschikte vrijwilliger of stagiair heeft gevonden, volgt een kennismakingsgesprek. Als dit gesprek goed verloopt, volgt een proefperiode. Na deze periode geven jullie beiden aan of jullie samen verder willen. Zo ja, dan is de koppeling een feit.

  Ook na de koppeling is de regiocoördinator op afstand betrokken. Bij vragen of problemen is zij/hij hét aanspreekpunt en adviseert waar nodig.

  Wil je meer weten? Neem dan contact op met de coördinator die actief is in jouw woonplaats. Klik hier voor een overzicht van ons team

  Praktische zaken

  Kosten
  Hulpvragers betalen eenmalig 25 euro inschrijfgeld. Daarnaast vragen wij een halfjaarlijkse vrijwillige bijdrage van 35 euro. Hulpvragers met beperkte financiële draagkracht kunnen via hun regiocoördinator ontheffing krijgen.

  VOG
  Wij doen er alles aan om onze hulpverlening zo veilig mogelijk te maken. Daarom vragen wij van al onze vrijwilligers en stagiairs een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), ook wel bekend als bewijs van goed gedrag. Zonder VOG kun je niet als vrijwilliger of stagiair aan de slag.

  Privacyreglement
  Iedereen die zich bij Handjehelpen aanmeldt, mag rekenen op bescherming van zijn of haar persoonlijke gegevens. Al onze medewerkers hebben geheimhoudingsplicht. Zie ons privacyreglement.

  Verzekeringen
  Aanvullend op de eigen verzekeringen van de hulpvragers heeft Handjehelpen een tweetal verzekeringen afgesloten: een aansprakelijkheidsverzekering en een collectieve ongevallenverzekering.

  Persoonlijke verhalen

  Wat hulp voor een ander kan betekenen

  158
  Ik krijg zoveel energie van mijn bezoekjes aan Kamaal en zijn familie
  Lies
  106
  Dankzij Rosan heb ik nu sociale contacten, dat maakt mijn leven een stuk leuker
  Dayalda
  195
  Ik had geen beter maatje kunnen treffen
  Herman

   Lees meer

  Projecten

  Bekijk hier onze projecten voor speciale doelgroepen.

  Vriendenkringen

  Vrienden maken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een Vriendenkring bestaat uit twee of meer hulpvragers die bij elkaar in de buurt wonen en van soortgelijke activiteiten houden zoals wandelen, film kijken, spelletjes doen; goede gesprekken, koken, etc. Een vrijwilliger van Handjehelpen brengt de groep bij elkaar, en zorgt dat de afspraken worden gemaakt en nagekomen. 

  Meer informatie

  Psychiatriemaatje

  Psychiatrische problemen kunnen een zware wissel trekken op het levensgeluk van mensen en hun naasten. Een psychiatriemaatje is er voor degene met een beperking óf juist voor zijn of haar mantelzorger. Simpelweg een steun in de rug bieden omdat iemand is vastgelopen of dreigt vast te lopen.

  Meer informatie

  Gast- en Logeergezinnen

  Kinderen met een beperking, of kinderen uit een gezin waar iemand een beperking heeft, kunnen bij een gastgezin spelen of logeren. Bij een gastgezin vindt het kind gezelligheid, een andere omgeving en een beetje speciale aandacht. En voor ouders betekent het wat extra tijd voor zichzelf of voor de andere kinderen uit het gezin. Soms kan dat net het steuntje in de rug zijn om er op andere dagen weer volledig tegenaan te kunnen. 

  Meer informatie

  Ervaringsmaatjes jonge mantelzorgers

  Draait het bij jou thuis vaak om je vader, moeder, broertje of zusje omdat hij of zij ziek is of een beperking heeft? En ben jij tussen de 4 en 21 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Misschien maak jij je soms zorgen of help je vaak mee in huis. Dan kan het fijn zijn om een ervaringsmaatje te krijgen. Iemand die jou helemaal snapt en waarmee je leuke dingen kunt doen én dat je helpt. 

  Meer informatie

  Eigenwijs op reis

  Kinderen met een beperking zijn vaak niet in staat om zelfstandig naar school te reizen. Met als gevolg dat ze afhankelijk zijn van speciaal leerlingenvervoer. Stagiairs van Handjehelpen helpen deze kinderen om wél zelfstandig per fiets of openbaar vervoer te reizen.

  Meer informatie

  Belmaatje

  Een belmaatje is bedoeld voor mensen die weinig tot geen aanspraak hebben en geholpen zijn door regelmatig met iemand te kunnen bellen. Voor een gezellig praatje, even samen lachen, maar ook om een goed gesprek mee te voeren.

  Meer informatie

  Mantelzorgmaatje dementie

  Iemand die zorgt voor een partner of ouder met dementie, is vaak jaren achtereen heel intensief bezig met mantelzorgtaken. Alle aandacht gaat vaak naar de persoon met dementie; voor het eigen leven is weinig ruimte. Dat kan leiden tot overbelasting. En dan is een MantelzorgMaatje wellicht een oplossing.

  Meer informatie