Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
https://www.handjehelpen.nl/hulp-nodig/jong-en-dementie/_483____NL

Jong en dementie

Dementie is niet, zoals vaak wordt gedacht, een beperking die zich alleen op oudere leeftijd voordoet. Hoewel leeftijd de belangrijkste risicofactor is voor dementie, komt de beperking ook voor bij mensen in een veel vroegere levensfase. Alzheimer Nederland spreekt over 12.000 mensen die op jonge leeftijd dementeren.

Op jonge leeftijd de diagnose dementie krijgen, betekent voortdurend afscheid nemen van rollen en activiteiten die u in de samenleving vervult. Niet meer kunnen werken, omdat u de taken niet meer begrijpt. Niet meer kunnen sporten, winkelen of musea bezoeken, omdat u alleen de weg niet meer kunt vinden. Niet meer kunnen afspreken met vrienden omdat u hun gesprekken niet meer kunt volgen. De wereld wordt almaar kleiner, terwijl u nog fit genoeg bent om van alles te ondernemen.

Om enige verlichting te brengen in het leven van die persoon die jong dementeert, en zijn directe omgeving, heeft Handjehelpen - met financiële steun van het Oranjefonds en het Skanfonds - een speciale dienstverlening ontwikkeld: maatjes voor mensen die op jonge leeftijd dementeren.

Het maatje volgt een training voordat hij of zij wordt gekoppeld, en krijgt gedurende de inzet een intensieve begeleiding vanuit Handjehelpen. Samen met de hulpvrager onderneemt hij of zij allerlei activiteiten die aansluiten op beider interesses. Te denken valt aan wandelen, fietsen, biljarten, winkelen, tennissen, vissen, musea bezoeken etc. Een maatje heeft daarnaast aandacht voor wat de beperking voor de persoon zelf en zijn/ haar directe omgeving betekent.

Kijk hier voor het verhaal van twee van onze hulpvragers.

Aanmelding en informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de regiocoördinator van uw regio, of geef u op via het formulier Hulp nodig? op deze site.

Sitemap | Privacyreglement | Disclaimer | Website door CM Specialist