Johan en Hagit
“Het is fijn om mensen te kennen bij wie je gewoon jezelf mag zijn”

Een sociaal netwerk is fijn, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met het project Vriendenkringen helpen we mensen die graag meer contacten in de buurt willen opdoen. Een vrijwilliger van Handjehelpen zorgt dat de vriendenkring regelmatig bij elkaar komt. Johan (43) en Hagit (45) komen beide uit Breukelen en leerde elkaar kennen via zo’n vriendenkring. Ze delen hun verhaal.
Hagit woonde een groot deel van haar leven in Enschede en de laatste jaren in Duitsland. Een jaar geleden verhuisde ze naar Breukelen, waar ze niemand kende. Via regiocoördinator Yvonne hoorde Hagit over een vriendenkring die in Breukelen werd opgestart. “Ik had behoefte aan nieuwe contacten, dus die vriendenkring leek me wel wat.” Via de vriendenkring ontmoet Hagit Johan, die een straat verder blijkt te wonen. Johan woont al 12 jaar in Breukelen. Hij woont zelfstandig, maar krijgt één keer in de week begeleiding via Abrona. Johan: “Mijn begeleider heeft me aangemeld bij Handjehelpen. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar ging er gewoon heen.”
Je verhaal doen
Johan en Hagit zijn allebei enthousiast over de vriendenkring. Johan: “We doen veel leuke dingen samen. De ene week gaan we bijvoorbeeld wandelen en de andere week gaan we barbecueën. Het helpt me enorm. Je hebt elke week iets te doen en valt niet zo in een gat. Helaas is het contact met mijn ouders niet zo goed. Dan is het fijn dat je elke week wel iemand spreekt. Hagit en de andere mensen van het clubje kennen me echt. Bij hen kan ik mijn verhaal doen en mag ik mezelf zijn. Ik heb ook nog steeds begeleiding, maar dat voelt toch anders. Ik merk dat de vriendenkring echt iets toevoegt aan mijn leven.”
“De vriendenkring voegt echt iets toe aan mijn leven.”
Al snel een klik
Naast de vriendenkring spreken Johan en Hagit ook regelmatig met z’n tweeën af. Hagit: “De klik tussen ons ging best gemakkelijk. We gaan regelmatig bij elkaar op de koffie, bellen elkaar als er iets is en doen we leuke dingen in de buurt. Laatst zijn we bijvoorbeeld een keer naar de moestuin geweest. En we gaan samen naar de Bovenkamer: een religieuze organisatie voor verschillende kerken, waar iedereen welkom is.” Johan vult aan: “Ja, daar drinken we dan koffie en praten we. We zien elkaar sowieso wel één keer in de week. En met dit interview erbij hebben Hagit en ik elkaar nu al drie keer gezien deze week!”
Wat extra hulp nodig
Johan heeft soms wat extra hulp nodig, bijvoorbeeld op sociaal gebied, maar schaamt zich hier niet voor. Johan: “Ik kreeg vroeger vaak te horen dat ik dom was. Inmiddels weet ik: ik mag er gewoon zijn. Ik kan alles doen, maar heb wel wat begeleiding nodig, omdat ik sommige dingen moeilijk vind. Laatst was ik bijvoorbeeld op een festival, samen met mijn broer. Ik merkte dat ik het moeilijk vond om spontaan met mensen in gesprek te gaan. Dat zijn dingen die ik nooit heb geleerd. Dat ik soms extra hulp nodig heb vind ik niet erg. Ik ben trots op wie ik ben en op dat ik op mezelf woon. Ik ben blij dat ik nu mensen om me heen heb die in mij geloven en mij als volwaardig persoon zien.”
Alleen op reis
Waar Johan ook heel trots op is, is dat hij alleen op reis is geweest. “In mei ging ik voor het eerst alleen op vakantie, naar Oslo. Ik wilde dat graag onder de knie krijgen. Ik vond het spannend, maar het is me wel gelukt. En nu droom ik over een reis naar het Noorderlicht. Daar moet ik nog wel even voor sparen!” De liefde voor het reizen deelt hij met Hagit. Ze vertelt: “Ja, op dat gebied hebben we ook echt een klik. Ik heb ook veel gereisd. In mijn eentje, met een rugzak op, door landen als Slowakije, Servië en Bulgarije. Johan is het reizen nog aan het ontdekken en ik help hem daarbij. Ik leg hem allerlei dingen uit, bijvoorbeeld hoe je low budget kan reizen.”
Leren van elkaar
Hagit leert ook veel van Johan: “Van Johan leer ik echt om naar mijn eigen gevoel te blijven luisteren en om dicht bij mezelf te blijven. Soms doen mensen om me heen lelijk of afwijzend tegen me. Dan zegt Johan: ‘Laat gewoon gaan. Omring jezelf met mensen die vriendelijk en lief zijn, zoals jij.’ Laatst had ik bijvoorbeeld met iemand afgesproken, maar dat liep niet helemaal lekker. Ik had er echt een rotgevoel van en belde Johan. Zijn peptalk hielp me om het los te laten. Johan vult aan: “Ja, het is fijn dat je elkaar dan even kan bellen. Ik ben blij dat Handjehelpen bestaat, want zonder Handjehelpen was het lastig om sociale contacten te leggen. Ik raad het iedereen aan die het nodig heeft.”
Over het project Vriendenkringen
Bij Handjehelpen zetten we ons in voor mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid. Met het project Vriendenkringen helpen wij hulpvragers om andere mensen te ontmoeten en zo hun netwerk te vergroten. Een vriendenkring bestaat uit twee of meer hulpvragers die bij elkaar in de buurt wonen en van soortgelijke activiteiten houden, zoals wandelen, films kijken, spelletjes doen, goede gesprekken, koken, etc. Een vrijwilliger van Handjehelpen zorgt dat de vriendenkring regelmatig bij elkaar komt.
Meer weten over het project vriendenkringen of lijkt het je leuk om een vriendenkring te begeleiden? Op deze pagina vind je meer informatie meer over het project. Ga je liever aan de slag als maatje? Bekijk dan de vacatures in Stichtse Vecht.