Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
https://www.handjehelpen.nl/themabijeenkomsten/_516____NL

Scholing en bijeenkomsten

Hieronder vind je het scholingsaanbod van Handjehelpen.
  • Wil je meedoen, geef je dan uiterlijk twee weken voor de betreffende bijeenkomst op door middel van het aanmeldformulier
  • Twee weken voor aanvang van de themabijeenkomst ontvang je via de e-mail de definitieve bevestiging. Mocht je verhinderd zijn, laat het ons dan ajb altijd weten, zodat anderen gebruik kunnen maken van jouw plek.
  • Bij lezingen geldt, dat bij voldoende plaats ook niet-vrijwilligers welkom zijn.

Alle bijeenkomsten worden gehouden in ons kantoor aan de Pallas Athenedreef 12 in Utrecht

Lezingen voor Handjehelpen vrijwilligers,  stagiairs en relaties

 

Woensdag 14 november
Inloop: 19.00-19.30
Thema: 19.30-21.30
Napraten: 21.30-22.00
 

Door Hans van Dam: Psychiatrische problemen van kinderen en volwassenen, 3de lezing

Psychiatrie: wie van ons heeft er niet mee te maken? Depressie, angststoornis, autisme, borderline, eetstoornis, verzamelwoede….

Wil je meer weten over de invloed van die beperkingen op het functioneren en op de omgeving? Of hoe je nu het best kunt aansluiten als mens, als vrijwilliger/stagiair zonder terecht te komen in overvragen of in valkuilen? Kom dan naar de lezing:

Kinderen en volwassenen met een psychiatrische beperking

  • Psychiatrie en ons brein;
  • Hoe kwetsbaar is ons brein voor het ontwikkelen van een psychiatrische beperking?
  • De invloed van de beperking op het eigen functioneren en op de omgeving;
  • Hoe kun je aansluiten als vrijwilliger zonder terecht te komen in overvragen en  valkuilen.

De spreker is docent en consulent Hans van Dam. Hij weet als geen ander je mee te nemen in de wereld van de psychiatrie. Niet alleen vanwege zijn kennis in de theorie én de praktijk. Maar juist en vooral óók vanwege zijn grote betrokkenheid bij mensen met deze problematiek. Daarnaast heeft hij grote waardering voor jullie als vrijwilligers/stagairs: ‘Wat jullie doen is prachtig: gewoon van mens tot mens, dat is waar het uiteindelijk om draait!’

En als je als vrijwilligers/stagiair bent ingezet bij iemand met een psychiatrische beperking of in een gezin waar die beperking een rol speelt, dan is deze bijeenkomst een heuse aanrader! Meer kennis is natuurlijk altijd prettig voor jezelf maar óók voor die ander.

Dit is de 3de  lezing in het kader van psychiatrie, waarin speciale aandacht voor Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en de invloed van middelen (alcohol, drugs) bij psychiatrie. De lezingen zijn afzonderlijk of opeenvolgend te volgen. Ze zijn georganiseerd door U-Centraal, De Tussenvoorziening, De Wilg en Handjehelpen.

Woensdag 14 november
Inloop: 19.00-19.30
Thema: 19.30-21.30
Napraten: 21.30-22.00
Locatie: Handjehelpen, Pallas Athenedreef 12, 3561 PE, Utrecht

Dinsdag 27 november
Inloop: 19.30-20.00
Thema: 20.00-21.30
Napraten: 21.30-22.00

Door Lucas Meijs:  Zorgvrijwilligers maken onmogelijke situaties leefbaar! Maar is dat de oplossing voor de problematiek?

De inzet van onze vrijwilligers/stagairs is onbetaalbaar. Dat staat als een paal boven water. Menig kind, volwassene of oudere met een beperking én zijn mantelzorger(s) zouden zich geen raad weten zonder onze hulp.

Maar wat is nu precies hun waarde? En hoe sluit hun zorg aan op de betaalde zorg? Wat is het verschil? Hoe zorgen we er samen voor dat we niet op elkaars stoel gaan zitten?

En dan de hamvraag: zorgvrijwilligers maken onmogelijke situaties leefbaar …maar is dat de oplossing voor de problematiek?

Daarover gaat deze lezing van Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie/ Vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een graag geziene spreker in de (informele)zorg.

Dinsdag 27 november
Inloop: 19.30-20.00
Thema: 20.00-21.30
Napraten: 21.30-22.00
Locatie: Handjehelpen, Pallas Athenedreef 12, 3561 PE, Utrecht

Nu aanmelden

Themabijeenkomsten voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs
 

 

Woensdag 3 oktober
19.00 - 21.30 uur

Vrijdag 30 november
09.30 - 11.30 uur

Introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers

Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor alle vrijwilligers die nog moeten worden gekoppeld of, die al met een hulpvrager hebben kennisgemaakt en nog niet eerder aan een welkomstbijeenkomst van Handjehelpen hebben deelgenomen. Handjehelpen vindt het belangrijk dat al haar vrijwilligers deze bijeenkomst hebben gevolgd.

Op de welkomstbijeenkomst word je voorbereid op wat je in de praktijk kunt tegenkomen zoals bijvoorbeeld: Hoe leg je het eerste contact en wat doe je als het je te veel wordt? Wat is jouw rol en wat wordt er van jou als vrijwilliger verwacht? Ook besteden we aandacht aan inzichten uit de presentiebenadering, die ingaat op manieren om aandacht te hebben voor je hulpvrager. We werken met praktijkopdrachten en er is veel ruimte voor uitwisseling met andere vrijwilligers.

Maandag 5 november
19.30 - 21.30 uur

 

Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb): wie zijn zij en wat hebben ze van ons nodig

Mensen met een LVB lopen door hun verstandelijke beperking geregeld tegen allerlei belemmeringen en problemen aan. Dit komt voor een groot deel doordat wij onvoldoende zicht hebben op hun beperking, aangezien die ook vaak onzichtbaar is.
In deze themabijeenkomst wordt de beperking toegelicht én besproken hoe wij het beste kunnen aansluiten om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van  theorie, praktijkvoorbeelden en verschillende oefeningen. 

Trainer: Claudia de Nijs, orthopedagoog Ons Tweede Thuis en Stichting Omega

 

Dinsdag 11 december
19.00 - 21.30 uur

Grenzen stellen

De kunst van het grenzen stellen en bewaken,  is een kunst die we dagelijks beoefenen, maar waar we allemaal wel eens problemen mee hebben. Soms is het een situatie; soms een persoon; soms je eigen gemoedstoestand die er toe leidt dat je weer eens over je eigen grenzen gaat. Als vrijwilliger  stel en bewaak je ook je grenzen, maar hoe doe je dat als je iemand ook héél graag wilt helpen? Wat is redelijk? Vragen die elke vrijwilliger tegenkomt.

 

Deze avond is een praktisch gerichte avond met afwisselend theorie, beeldmateriaal, oefeningen en ruimte om (indien gewenst, dit is zeker niet verplicht) verhalen te delen. Trainer is de coördinator intensieve begeleiding van Handjehelpen, Wilma Louwerse.

Nu aanmelden

Trainingen voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs

 

 

Vrijdag 12 oktober
09.30 - 15.30 uur

Netwerkmaatjes

Als Netwerkmaatje denk je mee met de hulpvrager over het uitbreiden van activiteiten van de hulpvrager en/of het vinden van nieuwe contacten. Je rol is coachen, luisteren, verbinden, samen ergens naartoe. Als hulpmiddel gebruiken we daarbij de methode Natuurlijk, een netwerkcoach.  In de training leer je werken met deze methode. 

Vrijdag 2 november
09.30 - 15.30 uur

Dementie

Handjehelpen koppelt mensen die (op jonge leeftijd) dementeren aan een maatje dat eens per week langs komt om iets actiefs te gaan doen. Maar wat betekent het eigenlijk om te dementeren? Waar moet je als maatje rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

In deze  training komen deze vragen aan de orde naast de verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn /haar omgeving. 

 

Vrijdag 16 november
09.30 - 15.30 uur

Niet Aangeboren Hersenletsel

Als vrijwilliger van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het prettig om kennis te hebben van de gevolgen van NAH op de persoonlijkheid. Hierdoor kun je je hulpvrager beter begrijpen en makkelijker op bepaalde situaties reageren. Voor iemand met NAH kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om zich te verplaatsen in de behoeftes van een ander of zich te houden aan afspraken. Hoe komt dat nou? En hoe kun je daar als vrijwilliger het best mee omgaan? Dit en nog veel meer onderwerpen worden behandeld in deze training.


Nu aanmelden

 

 

Intervisiebijeenkomsten

Als je maatje bent van iemand met dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een psychiatrische beperking of als je bent ingezet als netwerkmaatje, is het leuk én leerzaam om met collega-maatjes te sparren over waar je tegenaan loopt. Handjehelpen heeft hiervoor intervisiegroepen die eens per drie maanden samen komen.

Interesse? Mail of bel Angelique Heerdink: aheerdink@handjehelpen.nl  / 030 - 263 29 65

Sitemap | Privacyreglement | Disclaimer | Website door CM Specialist