https://www.handjehelpen.nl/themabijeenkomsten/_516____NL

Scholing en bijeenkomsten

Hieronder vind je het scholingsaanbod van Handjehelpen.

Wil je meedoen, geef je dan uiterlijk twee weken voor de betreffende bijeenkomst op door middel van het aanmeldformulier. Twee weken voor aanvang van de themabijeenkomst ontvang je via de e-mail de definitieve bevestiging. Mocht je verhinderd zijn, laat het ons dan ajb altijd weten, zodat anderen gebruik kunnen maken van jouw plek. Bij lezingen geldt, dat bij voldoende plaats ook niet-vrijwilligers welkom zijn. Alle bijeenkomsten worden gehouden in ons kantoor aan de Pallas Athenedreef 12 in Utrecht.

Themabijeenkomsten voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs

Woensdag 7 februari
19.00 - 21.00 uur

Woensdag 6 juni
19.00 - 21.00 uur

Welkomstbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers

Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor alle vrijwilligers die nog moeten worden gekoppeld of, die al met een hulpvrager hebben kennisgemaakt en nog niet eerder aan een welkomstbijeenkomst van Handjehelpen hebben deelgenomen. Handjehelpen vindt het belangrijk dat al haar vrijwilligers deze bijeenkomst hebben gevolgd.

Op de welkomstbijeenkomst word je voorbereid op wat je in de praktijk kunt tegenkomen zoals bijvoorbeeld: Hoe leg je het eerste contact en wat doe je als het je te veel wordt? Wat is jouw rol en wat wordt er van jou als vrijwilliger verwacht? Ook besteden we aandacht aan inzichten uit de presentiebenadering, die ingaat op manieren om aandacht te hebben voor je hulpvrager. We werken met praktijkopdrachten en er is veel ruimte voor uitwisseling met andere vrijwilligers.

Dinsdag 13 maart
19.00 - 21.30 uur

Autisme

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt (zicht, geur, geluid etc.) wordt bij mensen met autisme anders verwerkt. Zij hebben moeite om de details die zij waarnemen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding. Tijdens deze bijeenkomst krijg je algemene informatie over Autisme Spectrum Stoornis.


Dinsdag 19 december
19.00-21.00
Dinsdag 24 april
19.00 - 21.00

 

 

 

Grenzen stellen

De kunst van het grenzen stellen en bewaken,  is een kunst die we dagelijks beoefenen, maar waar we allemaal wel eens problemen mee hebben. Soms is het een situatie; soms een persoon; soms je eigen gemoedstoestand die er toe leidt dat je weer eens over je eigen grenzen gaat. Als vrijwilliger  stel en bewaak je ook je grenzen, maar hoe doe je dat als je iemand ook héél graag wilt helpen? Wat is redelijk? Vragen die elke vrijwilliger tegenkomt.

Deze avond is een praktisch gerichte avond met afwisselend theorie, beeldmateriaal, oefeningen en ruimte om (indien gewenst, dit is zeker niet verplicht) verhalen te delen.

Nu aanmelden

Trainingen voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs

Woensdag 31 januari
19.30 - 21.30 uur
inloop: 19.00 uur
napraten: 21.30 - 22.00 uur

Psychiatrie - Hans van Dam

Psychiatrie: wie van ons heeft er niet mee te maken? Depressie, angststoornis, autisme, borderline, eetstoornis, verzamelwoede…. Wil je meer weten over de invloed van die beperkingen? Of hoe je nu het best kunt aansluiten als mens, als vrijwilliger/stagiair zonder terecht te komen in overvragen of in valkuilen? Kom dan naar de themabijeenkomst

Kinderen en volwassenen met een psychiatrische beperking

  • Psychiatrie en ons brein;
  • Hoe kwetsbaar is ons brein voor het ontwikkelen van een psychiatrische beperking?
  • De invloed van de beperking op het eigen functioneren en op de omgeving;
  • Hoe kun je aansluiten als vrijwilliger zonder terecht te komen in overvragen en  valkuilen.

De spreker is Hans van Dam. Hij weet als geen ander je mee te nemen in de wereld van de psychiatrie.

Dinsdag 20 februari én
6 maart

19.00 - 22.00 uur

Dinsdag 12 én 19 juni
19.00 - 22.00 uur

Netwerkmaatjes

Als Netwerkmaatje denk je mee met de hulpvrager over het uitbreiden van activiteiten van de hulpvrager en/of het vinden van nieuwe contacten. Je rol is coachen, luisteren, verbinden, samen ergens naartoe. Als hulpmiddel gebruiken we daarbij de methode Natuurlijk, een netwerkcoach.  In de training leer je werken met deze methode. Je geeft je op voor beide dagen.

Dinsdag 6 én 13 februari
19.00 - 22.00 uur

Dinsdag 8 én 15 mei
19.00 - 22.00 uur

Niet Aangeboren Hersenletsel

Als vrijwilliger van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het prettig om kennis te hebben van de gevolgen van NAH op de persoonlijkheid. Hierdoor kun je je hulpvrager beter begrijpen en makkelijker op bepaalde situaties reageren. Voor iemand met NAH kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om zich te verplaatsen in de behoeftes van een ander of zich te houden aan afspraken. Hoe komt dat nou? En hoe kun je daar als vrijwilliger het best mee omgaan? Dit en nog veel meer onderwerpen worden behandeld in deze training. Je geeft je op voor beide dagen. 

Dinsdag 16 januari én
woensdag 24 januari

19.00 - 22.00 uur


Woensdag 23 én 30 mei
19.00 - 22.00 uur

Dementie

Handjehelpen koppelt mensen die op jonge leeftijd dementeren aan een maatje dat eens per week langs komt om iets actiefs te gaan doen. Maar wat betekent het eigenlijk om te dementeren? Waar moet je als maatje rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

In deze  training komen deze vragen aan de orde naast de verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor de dementerende en zijn /haar omgeving. Je geeft je op voor beide dagen

 

Nu aanmelden

 

 

Intervisiebijeenkomsten

Als je maatje bent van iemand met dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een psychiatrische beperking of als je bent ingezet als netwerkmaatje, is het leuk én leerzaam om met collega-maatjes te sparren over waar je tegenaan loopt. Handjehelpen heeft hiervoor intervisiegroepen die eens per drie maanden samen komen.

Interesse? Mail of bel Angelique Heerdink: aheerdink@handjehelpen.nl  / 030 - 263 29 65

Sitemap | Privacy Statement | Disclaimer | Website door CM Specialist