Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
https://www.handjehelpen.nl/themabijeenkomsten/_516____NL

Scholing en bijeenkomsten

Hieronder vind je het scholingsaanbod van Handjehelpen.
  • Wil je meedoen, geef je dan uiterlijk twee weken voor de betreffende bijeenkomst op door middel van het aanmeldformulier
  • Twee weken voor aanvang van de themabijeenkomst ontvang je via de e-mail de definitieve bevestiging. Mocht je verhinderd zijn, laat het ons dan ajb altijd weten, zodat anderen gebruik kunnen maken van jouw plek.
  • Bij lezingen geldt, dat bij voldoende plaats ook niet-vrijwilligers welkom zijn.

Alle bijeenkomsten worden gehouden in ons kantoor aan de Pallas Athenedreef 12 in Utrecht

Lezingen voor Handjehelpen vrijwilligers,  stagiairs en relaties

 


Dinsdag 19 maart

Inloop: 19.00-19.30
Thema: 19.30-21.30
Napraten: 21.30-22.00

 

 

 

Door Hans van Dam: Psychiatrische problemen van kinderen en volwassenen, 4de lezing

Psychiatrie: wie van ons heeft er niet mee te maken? Depressie, angststoornis, autisme, borderline, eetstoornis, verzamelwoede….

Wil je meer weten over de invloed van die beperkingen op het functioneren en op de omgeving? Of hoe je nu het best kunt aansluiten als mens, als vrijwilliger/stagiair zonder terecht te komen in overvragen of in valkuilen? Kom dan naar de lezing:

Kinderen en volwassenen met een psychiatrische beperking

  • Psychiatrie en ons brein;
  • Hoe kwetsbaar is ons brein voor het ontwikkelen van een psychiatrische beperking?
  • De invloed van de beperking op het eigen functioneren en op de omgeving;
  • Hoe kun je aansluiten als vrijwilliger zonder terecht te komen in overvragen en  valkuilen.

De spreker is docent en consulent Hans van Dam. Hij weet als geen ander je mee te nemen in de wereld van de psychiatrie. Niet alleen vanwege zijn kennis in de theorie én de praktijk. Maar juist en vooral óók vanwege zijn grote betrokkenheid bij mensen met deze problematiek. Daarnaast heeft hij grote waardering voor jullie als vrijwilligers/stagairs: ‘Wat jullie doen is prachtig: gewoon van mens tot mens, dat is waar het uiteindelijk om draait!’

En als je als vrijwilligers/stagiair bent ingezet bij iemand met een psychiatrische beperking of in een gezin waar die beperking een rol speelt, dan is deze bijeenkomst een heuse aanrader! Meer kennis is natuurlijk altijd prettig voor jezelf maar óók voor die ander.


Dit is de 4de  lezing in het kader van psychiatrie, met speciale aandacht voor suïcide en het ernstig belaste brein, waaronder PTSS en mensen met een belast levensverhaal.
 

Nu aanmelden

Themabijeenkomsten voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs
 

 

Dinsdag 15 januari
19.30 - 21.30 uur

Vrijdag 8 maart
09.30 - 11.30 uur

Dinsdag 23 april
19.30 - 21.30 uur

Vrijdag 14 juni
09.30 - 11.30 uur
 

Introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers

We gaan ervan uit dat je als nieuwe vrijwilliger van Handjehelpen deelneemt aan deze Introductiebijeenkomst.

Je maakt in deze bijeenkomst allereerst nader kennis met de organisatie Handjehelpen en haar spelregels en je ontmoet andere vrijwilligers. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor de Presentiebenadering en Sociale Netwerken, dé pijlers van Handjehelpen en uitermate belangrijk voor ons werk; jullie werk.

We werken met praktijkopdrachten en er is ruimte voor uitwisseling met andere vrijwilligers.

Dinsdag 16 april
19.00 - 21.00 uur

Grenzen stellen

De kunst van het grenzen stellen en bewaken, is een kunst die we dagelijks beoefenen, maar waar we allemaal wel eens problemen mee hebben. Soms is het een situatie; soms een persoon; soms je eigen gemoedstoestand die er toe leidt dat je weer eens over je eigen grenzen gaat. Als vrijwilliger  stel en bewaak je ook je grenzen, maar hoe doe je dat als je iemand ook héél graag wilt helpen? Wat is redelijk? Vragen die elke vrijwilliger tegenkomt.

Deze avond is een praktisch gerichte avond met afwisselend theorie, beeldmateriaal, oefeningen en ruimte om (indien gewenst, dit is zeker niet verplicht) verhalen te delen. De avond wordt verzorgd door weerbaarheidstrainer Wieteke Wormgoor.

Nu aanmelden

Trainingen voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs

Vrijdag 8 februari
09.30 - 15.30 uur

 

Vrijdag 24 mei
09.30 - 15.30 uur

Dementie

Handjehelpen koppelt mensen die (op jonge leeftijd) dementeren aan een maatje dat eens per week langs komt om iets actiefs te gaan doen. Maar wat betekent het eigenlijk om te dementeren? Waar moet je als maatje rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

In deze  training komen deze vragen aan de orde naast de verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn /haar omgeving. 

Vrijdag 18 januari
09.30 - 15.30 uur
 

Vrijdag 17 mei
09.30 - 15.30 uur

Netwerkmaatje

Als Netwerkmaatje denk je mee met de hulpvrager over het uitbreiden van activiteiten van de hulpvrager en/of het vinden van nieuwe contacten. Je rol is coachen, luisteren, verbinden, samen ergens naartoe. Als hulpmiddel gebruiken we daarbij de methode Natuurlijk, een netwerkcoach.  In de training leer je werken met deze methode. 

Vrijdag 15 februari
09.30 - 15.30 uur

 

Vrijdag 21 juni
09.30 - 15.30 uur

 

 

 

 

Dinsdag 2 april
19.30 - 21.30 
Locatie: Handjehelpen

 

Dinsdag 18 juni
17.00 - 21.00
Locatie U-Centraal

Niet Aangeboren Hersenletsel

Als vrijwilliger van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het prettig om kennis te hebben van de gevolgen van NAH op de persoonlijkheid. Hierdoor kun je je hulpvrager beter begrijpen en makkelijker op bepaalde situaties reageren. Voor iemand met NAH kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om zich te verplaatsen in de behoeftes van een ander of zich te houden aan afspraken. Hoe komt dat nou? En hoe kun je daar als vrijwilliger het best mee omgaan? Dit en nog veel meer onderwerpen worden behandeld in deze training.

 

 

Aansluiten bij je hulpvrager met psychische kwestbaarheid: hoe doe je dat?

Acteurs beelden uit en deelnemers doen suggesties voor de beste aanpak.
Voor maximaal 20 vrijwilligers van Handjehelpen, U-Centraal, De Wilg en de Tussenvoorziening

Vol is vol!

Datum en locatie:
- Dinsdag 2 april van 19.30-21.30 bij Handjehelpen
- Dinsdag 18 juni van 17.00-21.00 (met een broodje) bij U-Centraal, Pieterskerkhof 16, 3512 JR Utrecht


Nu aanmelden

 

 

Intervisiebijeenkomsten

Als je maatje bent van iemand met dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een psychiatrische beperking of als je bent ingezet als netwerkmaatje, is het leuk én leerzaam om met collega-maatjes te sparren over waar je tegenaan loopt. Handjehelpen heeft hiervoor intervisiegroepen die eens per drie maanden samen komen.

Interesse? Mail of bel Angelique Heerdink: aheerdink@handjehelpen.nl  / 030 - 263 29 65

Sitemap | Privacyreglement | Disclaimer | Website door CM Specialist