Helpen tijdens corona

  Richtlijnen voor onze vrijwilligers, stagiairs en hulpvragers

  Handjehelpen volgt de richtlijnen en maatregelen die het RIVM en de Rijksoverheid hebben gesteld. Op 1 juli is de versoepeling van de maatregelen afgekondigd. Met deze versoepeling ontstaat er in het maatjescontact ruimte om, daar waar het veilig kan, weer op bezoek te gaan.

  Richtlijnen voor bezoek
  Om weer bij elkaar op bezoek te gaan is het belangrijk om de volgende regels na te leven: 

  • Volg de basismaatregelen zoals vastgesteld door het RIVM. 
  • Houd 1,5 meter afstand, zowel binnen als buiten.
  • Was je handen voor en na ieder bezoek en schud geen handen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging/koorts.
  • Check, zowel bij jezelf, als bij de persoon met wie je hebt afgesproken of de afspraak doorgang kan vinden door elkaar te bellen of appen.

  Uitzondering op de 1,5-meter-afstandsregeling voor hulpbehoevenden en begeleiders
  De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag per 1 juli 2020 de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders. Vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen mogen, daar waar mensen fysieke ondersteuning nodig hebben, dit dichterbij dan 1,5 meter doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het duwen van een rolstoel of het aan de arm ondersteunen bij het lopen. 

  Belangrijk: De versoepeling betekent niet dat je als vrijwilliger, stagiair of hulpvrager verplicht bent om de bezoeken weer op te starten. Doe dit alleen als jij je er ook goed bij voelt. Neem geen onnodige risico’s. Luister naar wat je voelt en overleg bij twijfel met je coördinator.

  Afstemming 
  Overleg als maatjes met elkaar of, en zo ja, hoe het fysieke bezoek weer wordt opgepakt. En breng ook jouw coördinator hiervan op de hoogte.

  Hoe kan ik helpen?

  Honderden mensen hebben zich afgelopen maanden aangemeld om in deze tijd iets voor een ander te willen betekenen. Ontzettend mooi om te merken dat zoveel mensen willen bijdragen aan verbinding en omkijken naar elkaar. Iets wat Handjehelpen al meer dan 40 jaar doet. Wil je hierin ook iets betekenen?

  Handjehelpen is actief in 18 gemeenten in de provincie Utrecht. Ben je woonachtig buiten ons werkgebied (zie de regiokaart onderaan), meld je dan aan bij een initiatief in jouw woonplaats. 

  Aanmelden als vrijwilliger