Helpen tijdens corona

  Richtlijnen voor onze vrijwilligers, stagiairs en hulpvragers

  Handjehelpen volgt de richtlijnen en maatregelen die het RIVM en de Rijksoverheid hebben gesteld. Op 6 mei is de versoepeling van de maatregelen afgekondigd. Met deze versoepeling ontstaat er in het maatjescontact ruimte om, daar waar het veilig kan, weer fysiek op bezoek te gaan.

  Belangrijk: De gewijzigde maatregelen betekenen niet dat je als vrijwilliger, stagiair of hulpvrager verplicht bent om de bezoeken weer op te starten. Zeker niet. Doe dit alleen als jij je er ook goed bij voelt. Neem geen onnodige risico’s. Luister naar wat je voelt en overleg bij twijfel met je coördinator.

  Richtlijnen voor bezoek
  Om weer fysiek bij elkaar op bezoek te gaan is het belangrijk om de volgende regels na te leven: 

  • Je volgt de basismaatregelen zoals vastgesteld door het RIVM. 
  • Was je handen voor en na ieder bezoek.
  • Schud geen handen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging/koorts.
  • Ben jij of is jouw maatje ouder dan 70 jaar of heb je een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig en overleg met elkaar of fysiek bezoek al wenselijk is. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog contact te onderhouden zonder elkaar fysiek te ontmoeten.
  • Check, elke keer (op de dag dat je op bezoek gaat), zowel bij jezelf, als bij de persoon met wie je hebt afgesproken of de afspraak doorgang kan vinden door elkaar te bellen of appen.
  • Zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand kunt blijven, zowel in huis als buiten. 
  • Tot 1 juni geldt: vrijwilligers en stagiairs die moeten reizen met het openbaar vervoer voor het bezoek, spreken nog niet af.

  Afstemming 
  Overleg als maatjes met elkaar of, en zo ja, hoe het fysieke bezoek weer wordt opgepakt. En breng ook jouw coördinator hiervan op de hoogte.

  Hoe kan ik helpen?

  Honderden mensen hebben zich afgelopen maanden aangemeld om in deze coronatijd iets voor een ander te willen betekenen. Ontzettend mooi om te merken dat deze tijd nóg meer bijdraagt aan verbinding en omkijken naar elkaar. Iets wat Handjehelpen al meer dan 40 jaar doet.

  Met de versoepeling in de coronamaatregelen vanuit de overheid en het RIVM ontstaat er langzaam ruimte om de maatjescontacten van Handjehelpen weer op te pakken. Wil je hierin ook iets betekenen?

  Handjehelpen is actief in 18 gemeenten in de provincie Utrecht. Ben je woonachtig buiten ons werkgebied (zie de regiokaart onderaan), meld je dan aan bij een initiatief in jouw woonplaats. 

  Aanmelden als vrijwilliger