Helpen tijdens corona

  Richtlijnen voor onze vrijwilligers, stagiairs en hulpvragers

  Op 13 oktober zijn er opnieuw aangescherpte maatregelen afgekondigd. Handjehelpen volgt de richtlijnen en maatregelen die het RIVM en de Rijksoverheid hebben gesteld. Het is nodig dat we, door beperking van onder andere onze vrijetijdsbesteding, het sociaal verkeer verminderen. Het is niet niks allemaal, dat mogen we best beamen.

  Benoemd werd ook dat deze tijd veel eenzaamheid en psychische spanningen met zich meebrengt en ontwrichtend werkt, met name voor kwetsbare mensen. Het aantal bezoeken vraagt nog meer afstemming, maar moet tegelijkertijd wel mogelijk blijven voor juist die mensen die beperkt zijn of in een sociaal isolement dreigen te raken. Het maatjescontact bij Handjehelpen bestaat doorgaans uit één-op-één bezoek tussen de hulpvrager en vrijwilliger/ stagiair. Dit betekent dat elkaar fysiek bezoeken mogelijk blijft binnen de onderstaande richtlijnen. Let wel: Uiteraard alleen daar waar het veilig kan en als eenieder zich er goed bij voelt.

  Richtlijnen voor bezoek
  Om bij elkaar op bezoek te gaan is het belangrijk om de volgende regels na te leven: 

  • Volg de basismaatregelen zoals vastgesteld door het RIVM. 
  • Houd 1,5 meter afstand, zowel binnen als buiten.
  • Was je handen voor en na ieder bezoek en schud geen handen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging/koorts.
  • Thuis mag je maximaal 3 personen per dag ontvangen.
  • Check voor ieder bezoek, zowel bij jezelf, als bij de persoon met wie je hebt afgesproken of de afspraak doorgang kan vinden door elkaar te bellen of appen.

  Belangrijk
  Binnen de huidige maatregelen betekent het niet dat je als vrijwilliger, stagiair of hulpvrager verplicht bent om de fysieke bezoeken door te laten gaan. Stem dit met elkaar af. En neem geen onnodige risico’s. Doe dit alleen als jij je er ook goed bij voelt en overleg bij twijfel met je coördinator.

  Afstemming 
  Overleg, wanneer jullie besluiten om tijdelijk het fysieke maatjescontact te stoppen, hoe jullie het contact verder onderhouden. Denk hierbij aan online beeldbellen of een wekelijks telefoontje. Dit om de koppeling wel in stand te houden. Voor veel hulpvragers, vooral voor mensen met een klein sociaal netwerk, is het maatjescontact van groot belang. Is er een verandering? Breng jouw coördinator hiervan op de hoogte.

  Een schematisch overzicht van deze gedeeltelijke lockdown kun je hier downloaden. 
  Bovenstaande richtlijnen gelden vanaf 14 oktober en totdat er nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

  Hoe kan ik helpen?

  Honderden mensen hebben zich afgelopen maanden aangemeld om in deze tijd iets voor een ander te willen betekenen. Ontzettend mooi om te merken dat zoveel mensen willen bijdragen aan verbinding en omkijken naar elkaar. Iets wat Handjehelpen al meer dan 40 jaar doet. Wil je hierin ook iets betekenen?

  Handjehelpen is actief in 18 gemeenten in de provincie Utrecht. Ben je woonachtig buiten ons werkgebied (zie de regiokaart onderaan), meld je dan aan bij een initiatief in jouw woonplaats. 

  Aanmelden als vrijwilliger