Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
https://www.handjehelpen.nl/vrijwilligerswerk/informatie/themabijeenkomsten_516____NL

Scholing en bijeenkomsten

Hieronder vind je het scholingsaanbod van Handjehelpen.
  • Wil je meedoen, geef je dan uiterlijk twee weken voor de betreffende bijeenkomst op door middel van het aanmeldformulier
  • Twee weken voor aanvang van de themabijeenkomst ontvang je via de e-mail de definitieve bevestiging. Mocht je verhinderd zijn, laat het ons dan ajb altijd weten, zodat anderen gebruik kunnen maken van jouw plek.
  • Bij lezingen geldt, dat bij voldoende plaats ook niet-vrijwilligers welkom zijn.

Alle bijeenkomsten worden gehouden in ons kantoor aan de Pallas Athenedreef 12 in Utrecht

Lezingen voor vrijwilligers,  stagiairs en relaties

Dinsdag 16 april

Inloop: 19.00-19.30
Lezing: 19.30-21.30
Drankje/hapje: 21.30-22.00

Armoede herkennen. En dan?

Wat doet het met je als je geen geld hebt voor een gezonde maaltijd, voor jezelf of voor je kinderen. Als er geen geld is voor nieuwe kleding, schoolactiviteiten of een sportvereniging. In 2017 leefde 8,2% van alle huishoudens in armoede (bron: CBS). Maar hoe kun je armoede herkennen? Hoe weet je waar je op moet letten? En als er om hulp wordt gevraagd, wat moet je dan wel en wat juist niet doen als vrijwilliger, stagiair of professionele hulpverlener?

Een ervaringsdeskundige vertelt zijn verhaal en gaat met de deelnemers actief aan de slag met de dilemma’s rondom armoede.

Dinsdag 8 oktober

Inloop: 19.00-19.30
Thema: 19.30-21.00
Drankje/Hapje: 21.00-21.30

Leven met een psychische kwetsbaarheid

Hoe moeilijk kan het zijn voor mensen met een psychische kwetsbaarheid om mee te doen in onze samenleving, ondanks alle hulp die beschikbaar is. En hoeveel moed heb je nodig om te blijven hopen dat dit gaat lukken, op een dag, ver weg of heel nabij.

Martijn Kole vertelt over zijn leven vanaf het moment dat hij als veelbelovend student begint aan de Universiteit van Wageningen. Een leven dat plots een heel andere wending krijgt als hij psychotische verschijnselen krijgt en wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Kole is adviseur van de raad van bestuur van Lister en medeoprichter van Enik, het recovery college voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in Utrecht.

Dinsdag 19 november

Inloop: 19.15-19.30
Thema: 19.30-21.30
Drankje/Hapje: 21.30-22.00

Autisme in de praktijk

Hoe ziet dat eruit? Wat betekent het voor het gezin?

Maruscha van de Weerdt is na de diagnose autisme bij haar zoon, de wereld van autisme ingedoken. Ze heeft trainingen en congressen gevolgd met als doel autisme beter te begrijpen. Nu geeft ze zelf lezingen en helpt ze gezinnen met een kind met autisme.  Zij is ambassadeur van Geef me de 5, een praktische methode voor ondersteuning van ouders met een kind met autisme.  Haar lezing kenmerkt zich door persoonlijke voorbeelden en verhalen.

Nu aanmelden

Introductiebijeenkomst voor Handjehelpen vrijwilligers 
 

Dinsdag 23 april
19.30 - 21.30 uur

Vrijdag 14 juni
09.30 - 11.30 uur
 

Introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers

We gaan ervan uit dat je als nieuwe vrijwilliger van Handjehelpen deelneemt aan deze Introductiebijeenkomst.

Je maakt in deze bijeenkomst allereerst nader kennis met de organisatie Handjehelpen en haar spelregels en je ontmoet andere vrijwilligers. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor de Presentiebenadering en Sociale Netwerken, dé pijlers van Handjehelpen en uitermate belangrijk voor ons werk; jullie werk.

We werken met praktijkopdrachten en er is ruimte voor uitwisseling met andere vrijwilligers.

Nu aanmelden

Trainingen voor vrijwilligers en stagiairs

 

Donderdag 9 en 16 mei
09.00 - 12.30 uur

Communicatietraining voor vrijwilligers

Redden of verbinden
Een ander helpen maar geen redder worden? Je grenzen bewaken terwijl je er voor die ander wilt zijn? Dat valt lang niet altijd mee, zeker als je zorgvrijwilliger bent. Daarom organiseert gemeente Utrecht deze communicatietraining van 2 dagdelen.
Je leert simpele en lastige communicatietechnieken die het werk van jou als vrijwilliger makkelijker én leuker maken.

Via deze link kun je je aanmelden: https://www.vcutrecht.nl/content/aanmeldformulier-training-informele-zorg

Vrijdag 24 mei
09.30 - 15.30 uur

Dementie

Wat komt er allemaal kijken bij dementie? Wat betekent het om te dementeren? En wat betekent het voor de directe omgeving? Is Alzheimer de enige vorm van dementie? Hoe kun je als vrijwilliger/stagiair zo optimaal mogelijk ondersteuning bieden? Dat en meer komt voorbij in deze training.

Vrijdag 17 mei
09.30 - 15.30 uur

Netwerkmaatje

Als Netwerkmaatje denk je mee met de hulpvrager over het uitbreiden van activiteiten van de hulpvrager en/of het vinden van nieuwe contacten. Je rol is coachen, luisteren, verbinden, samen ergens naartoe. Als hulpmiddel gebruiken we daarbij de methode Natuurlijk, een netwerkcoach.  In de training leer je werken met deze methode. 

Vrijdag 21 juni
09.30 - 15.30 uur

 

 

 

 

Dinsdag 18 juni
17.00 - 19.30
inclusief een broodje
Locatie U-Centraal
Adres: Pieterskerkhof 16, Utrecht

Niet Aangeboren Hersenletsel

NAH heeft zichtbare en onzichtbare gevolgen. Het kan soms leiden tot een behoorlijk persoonlijkheidsverandering die niet altijd te zien is aan de buitenkant. Voor iemand met NAH kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om zich te verplaatsen in de behoeftes van een ander of zich te houden aan afspraken. Hoe komt dat nou? En hoe kun je daar als vrijwilliger/stagiair het best mee omgaan? 

 

Tonend rollenspel over psychische kwetsbaarheid

Aansluiten als vrijwilliger/stagiair bij je hulpvrager met een psychische kwetsbaarheid valt lang niet altijd mee. Je krijgt soms te maken met ingewikkelde situaties en wat doe je dan? In deze bijeenkomst tonen twee acteurs praktijksituaties waarna deelnemers suggesties kunnen doen voor de beste aanpak.


Nu aanmelden

 

Intervisiebijeenkomsten

Als je maatje bent van iemand met dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een psychiatrische beperking of als je bent ingezet als netwerkmaatje, is het leuk én leerzaam om met collega-maatjes te sparren over waar je tegenaan loopt. Handjehelpen heeft hiervoor intervisiegroepen die eens per drie maanden samen komen.

Interesse? Mail of bel Angelique Heerdink: aheerdink@handjehelpen.nl  / 030 - 263 29 65

Sitemap | Privacyreglement | Disclaimer | Website door CM Specialist