Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
https://www.handjehelpen.nl/vrijwilligerswerk/informatie/themabijeenkomsten_516____NL

Scholing en bijeenkomsten

Hieronder vind je het scholingsaanbod van Handjehelpen.
  • Wil je meedoen, geef je dan uiterlijk twee weken voor de betreffende bijeenkomst op door middel van het aanmeldformulier
  • Twee weken voor aanvang van de themabijeenkomst ontvang je via de e-mail de definitieve bevestiging. Mocht je verhinderd zijn, laat het ons dan ajb altijd weten, zodat anderen gebruik kunnen maken van jouw plek.
  • Bij lezingen geldt, dat bij voldoende plaats ook niet-vrijwilligers welkom zijn.

Alle bijeenkomsten worden gehouden in ons kantoor aan de Pallas Athenedreef 12 in Utrecht

Lezingen voor Handjehelpen vrijwilligers,  stagiairs en relaties

 


Dinsdag 19 maart

Inloop: 19.00-19.30
Thema: 19.30-21.30
Napraten: 21.30-22.00

 

 

 

Door Hans van Dam: Psychiatrische problemen van kinderen en volwassenen, 4de lezing

Psychiatrie: wie van ons heeft er niet mee te maken? Depressie, angststoornis, autisme, borderline, eetstoornis, verzamelwoede….

Wil je meer weten over de invloed van die beperkingen op het functioneren en op de omgeving? Of hoe je nu het best kunt aansluiten als mens, als vrijwilliger/stagiair zonder terecht te komen in overvragen of in valkuilen? Kom dan naar de lezing:

Kinderen en volwassenen met een psychiatrische beperking

  • Psychiatrie en ons brein;
  • Hoe kwetsbaar is ons brein voor het ontwikkelen van een psychiatrische beperking?
  • De invloed van de beperking op het eigen functioneren en op de omgeving;
  • Hoe kun je aansluiten als vrijwilliger zonder terecht te komen in overvragen en  valkuilen.

De spreker is docent en consulent Hans van Dam. Hij weet als geen ander je mee te nemen in de wereld van de psychiatrie. Niet alleen vanwege zijn kennis in de theorie én de praktijk. Maar juist en vooral óók vanwege zijn grote betrokkenheid bij mensen met deze problematiek. Daarnaast heeft hij grote waardering voor jullie als vrijwilligers/stagairs: ‘Wat jullie doen is prachtig: gewoon van mens tot mens, dat is waar het uiteindelijk om draait!’

En als je als vrijwilligers/stagiair bent ingezet bij iemand met een psychiatrische beperking of in een gezin waar die beperking een rol speelt, dan is deze bijeenkomst een heuse aanrader! Meer kennis is natuurlijk altijd prettig voor jezelf maar óók voor die ander.


Dit is de 4de  lezing in het kader van psychiatrie, met speciale aandacht voor suïcide en het ernstig belaste brein, waaronder PTSS en mensen met een belast levensverhaal.
 

Donderdag 4 april

Inloop: 18.30-19.15
Theatershow: 19.15-20.30
Drankje/Hapje: 20.30-21.30

OMDENKEN

De Omdenkshow is een theatraal programma over omdenken en verandering. Beer op de weg? Give him a hug! In de show ga je ervaren hoe je ingesleten en vastgeroeste denkpatronen kunt herkennen en nieuwe manieren van denken kunt leren. Een theatershow waarin veel wordt geleerd én minstens evenveel wordt gelachen. Er is plaats voor 250 mensen.


Locatie:HU, Padualaan 101, Utrecht (Bus stopt voor de deur! of betaald parkeren)

Dinsdag 16 april

Inloop: 19.00-19.15
Start: 19.15
Einde: 21.30

Armoede herkennen. En dan?

Wat doet het met je als je geen geld hebt voor een gezonde maaltijd, voor jezelf of voor je kinderen. Als er geen geld is voor nieuwe kleding, schoolactiviteiten of een sportvereniging. En wat als dan ook nog je wasmachine stuk gaat of je fiets is gestolen? Wanneer je elk dubbeltje moet omdraaien levert dit veel stress op, hetgeen invloed heeft op alle keuzes die je maakt.

Armoede is lang niet altijd zichtbaar; in 2017 leefde 8,2% van alle huishoudens in armoede (bron: CBS). Zowel de formele als de informele zorg komt overal en dus ook bij huishoudens waarbij armoede een rol speelt. Maar hoe kun je armoede herkennen? Hoe weet je waar je op moet letten? En als er om hulp wordt gevraagd, wat helpt dan? Wat moet je wel en wat moet je nu juist niet doen?

Een ervaringsdeskundige vertelt zijn verhaal en we gaan zelf actief aan de slag met de dilemma’s rondom armoede.

Locatie: Handjehelpen, Pallas Athenedreef 12 te Utrecht

Dinsdag 8 oktober

Inloop: 19.00-19.30
Thema: 19.30-20.30
Vragen: 20.30-21.00
Napraten: 21.00-21.30

Door Martijn Kole: De moed om te hopen dat het goed komt

Hoe moeilijk kan het zijn voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid om mee te doen in onze samenleving, ondanks alle hulp die beschikbaar is. En hoeveel moed heb je nodig om te blijven hopen dat dit gaat lukken, op een dag, ver weg of heel nabij.

Martijn Kole vertelt over zijn leven vanaf het moment dat hij als veelbelovend student begint aan de Universiteit van Wageningen. Een leven dat plots een heel andere wending krijgt als hij psychotische verschijnselen krijgt. In plaats van een studentenleven, wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek en volgt de diagnose ‘schizofrenie’.

Wat volgt is een jarenlang fundamenteel proces waarin hoop en wanhoop hand-in-hand gaan; waarin teleurstellingen én moed elkaar afwisselen. Een moeizaam en pijnlijk proces dat voor velen onzichtbaar is en waar hij ons graag in meeneemt.

Kole is adviseur van de raad van bestuur van Lister en medeoprichter van Enik, het recovery college voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in Utrecht.

 

 

Nu aanmelden

Themabijeenkomsten voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs
 

Vrijdag 8 maart
09.30 - 11.30 uur

Dinsdag 23 april
19.30 - 21.30 uur

Vrijdag 14 juni
09.30 - 11.30 uur
 

Introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers

We gaan ervan uit dat je als nieuwe vrijwilliger van Handjehelpen deelneemt aan deze Introductiebijeenkomst.

Je maakt in deze bijeenkomst allereerst nader kennis met de organisatie Handjehelpen en haar spelregels en je ontmoet andere vrijwilligers. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor de Presentiebenadering en Sociale Netwerken, dé pijlers van Handjehelpen en uitermate belangrijk voor ons werk; jullie werk.

We werken met praktijkopdrachten en er is ruimte voor uitwisseling met andere vrijwilligers.

Nu aanmelden

Trainingen voor Handjehelpen vrijwilligers en stagiairs

 

Maandag 11 en 18 februari
12.30 - 16.00 uur

Dinsdag 12 en 19 maart
09.00 - 12.30 uur

Woensdag 3 en 17 april
17.30 - 21.00 uur

Donderdag 9 en 16 mei
09.00 - 12.30 uur

Redden of Verbinden: Communicatietraining voor zorgvrijwilligers

Een ander helpen maar geen redder worden? Je grenzen bewaken terwijl je er voor die ander wilt zijn? Dat valt lang niet altijd mee, zeker als je zorgvrijwilliger bent. Daarom organiseert Utrecht deze communicatietraining van 2 dagdelen.
Je leert simpele en lastige communicatietechnieken die het werk van jou als vrijwilliger makkelijker én leuker maken.

Via deze link kun je je aanmelden: https://www.vcutrecht.nl/content/aanmeldformulier-training-informele-zorg

Vrijdag 24 mei
09.30 - 15.30 uur

Dementie

Handjehelpen koppelt mensen die (op jonge leeftijd) dementeren aan een maatje dat eens per week langs komt om iets actiefs te gaan doen. Maar wat betekent het eigenlijk om te dementeren? Waar moet je als maatje rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

In deze  training komen deze vragen aan de orde naast de verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn /haar omgeving. 

Vrijdag 17 mei
09.30 - 15.30 uur

Netwerkmaatje

Als Netwerkmaatje denk je mee met de hulpvrager over het uitbreiden van activiteiten van de hulpvrager en/of het vinden van nieuwe contacten. Je rol is coachen, luisteren, verbinden, samen ergens naartoe. Als hulpmiddel gebruiken we daarbij de methode Natuurlijk, een netwerkcoach.  In de training leer je werken met deze methode. 

Vrijdag 21 juni
09.30 - 15.30 uur

 

 

 

 

 


 

Dinsdag 2 april
19.30 - 21.30 
Locatie: Handjehelpen

 

Dinsdag 18 juni
17.00 - 21.00
Locatie U-Centraal

Niet Aangeboren Hersenletsel

Als vrijwilliger van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het prettig om kennis te hebben van de gevolgen van NAH op de persoonlijkheid. Hierdoor kun je je hulpvrager beter begrijpen en makkelijker op bepaalde situaties reageren. Voor iemand met NAH kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om zich te verplaatsen in de behoeftes van een ander of zich te houden aan afspraken. Hoe komt dat nou? En hoe kun je daar als vrijwilliger het best mee omgaan? Dit en nog veel meer onderwerpen worden behandeld in deze training.

 

 

Aansluiten bij je hulpvrager met psychische kwestbaarheid: hoe doe je dat?

Acteurs beelden uit en deelnemers doen suggesties voor de beste aanpak.
Voor maximaal 20 vrijwilligers van Handjehelpen, U-Centraal, De Wilg en de Tussenvoorziening

Vol is vol!

Datum en locatie:
- Dinsdag 2 april van 19.30-21.30 bij Handjehelpen
- Dinsdag 18 juni van 17.00-21.00 (met een broodje) bij U-Centraal, Pieterskerkhof 16, 3512 JR Utrecht


Nu aanmelden

 

 

Intervisiebijeenkomsten

Als je maatje bent van iemand met dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een psychiatrische beperking of als je bent ingezet als netwerkmaatje, is het leuk én leerzaam om met collega-maatjes te sparren over waar je tegenaan loopt. Handjehelpen heeft hiervoor intervisiegroepen die eens per drie maanden samen komen.

Interesse? Mail of bel Angelique Heerdink: aheerdink@handjehelpen.nl  / 030 - 263 29 65

Sitemap | Privacyreglement | Disclaimer | Website door CM Specialist