Nieuws
Alle nieuwsberichten op een rij
Julia Muller wordt regiomanager ZuidOost Utrecht
Het Handjehelpen effect lokaal versterken

Een bijdrage leveren aan levensgeluk door mensen te ondersteunen die niet volledig mee kunnen doen aan de samenleving. Dat is wat Julia Muller drijft in haar werk bij Handjehelpen. Ze is projectleider NIZU, programmamedewerker Samen Ouder Worden en vervult sinds januari de nieuwe functie Regiomanager ZuidOost Utrecht.
Na een opleiding social work, diverse post-hbo opleidingen en onder andere een baan bij de Tussenvoorziening in Utrecht werd Julia projectleider van het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU). Een functie waarbij ze deels in dienst kwam van Handjehelpen en veel samenwerkte met directeur, Irene Domburg. Niet veel later kwam ze volledig in dienst bij Handjehelpen en werd ze ook programmamedewerker Samen Ouder Worden. Sinds 1 januari komt daar een nieuwe functie bij: regiomanager ZuidOost Utrecht.
Rode draad
De rode draad in al Julia’s functies is het meer inzetten van informele ondersteuning. “Door met andere partijen af te stemmen en samen te werken. Bij NIZU bijvoorbeeld zetten we ambassadeurs informele zorg in en werken we aan samenwerking met bedrijven door middel van SROI inzet. In het programma Samen Ouder Worden bekijken we - lokaal - het effect van langer thuis wonen op vrijwillige inzet en werken we samen met vrijwilligers- en seniorenorganisaties.
“Ik kijk ernaar uit contact te leggen met bekende én nieuwe partijen”
Nieuwe functie: Regiomanager
De behoefte aan de functie regiomanager was er al een tijdje. “Handjehelpen is actief in 18 gemeenten waar we lokaal intensief samenwerken met de gemeente en zorgorganisaties. Ook werken we steeds intensiever samen met zorgorganisaties zoals Abrona, Lister, Kwintes en TAO of Care. We merkten dat er meer kansen en samenwerkingen zijn dan we konden bemensen. Daarom neem ik de contacten van Irene in regio ZuidOost Utrecht over. Zij kan zich daardoor focussen op andere regio’s en partners.”
“Samen met de regiocoördinatoren ga ik lokaal de samenwerking opzoeken in de Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik, de Bilt en Wijk bij Duurstede. Ik woon zelf in De Bilt dus ken de regio goed. Ik vind het spannend, maar kijk er tegelijkertijd naar uit om de lokale structuren te leren kennen en contacten te leggen met bekende én nieuwe partijen. Ik ga op zoek naar paralellen, zodat we nergens het wiel opnieuw hoeven uitvinden.”
Kijken naar wat mogelijk is
“Het effect van ons werk, het Handjehelpen-effect, daar geloof ik in”, aldus Julia. “Ik zie de meerwaarde in de levens van hulpvragers én vrijwilligers. Juist het intermenselijke: er voor elkaar zijn, naar elkaar omkijken, vragen ‘hoe gaat het’, iemand feliciteren met z’n verjaardag. De kleine dingen die voor velen normaal zijn, maken voor hulpvragers juist het verschil en dragen bij aan levensgeluk.
Als regiomanager wil ik dat effect verder versterken. Ik denk dat we daarvoor nog meer moeten kijken naar wat er mogelijk is. Zo heeft een oudere met een klein netwerk misschien meer baat bij het doen van vrijwilligerswerk, dan een vrijwilliger die hem/haar thuis bezoekt. Want iets doen voor een ander heeft ook effect op je eigen gevoelens van eenzaamheid.”
“Ik zie de meerwaarde in de levens van hulpvragers én vrijwilligers"
Informele zorg is waardevol
Julia: “2021 was door corona en met name de maatregelen een ingewikkeld jaar. Desondanks hebben we heel veel mensen geholpen. Onze vrijwilligers gingen door, en waar het niet kon, verzonnen ze een andere manier om contact met hun hulpvragers te hebben. Dit laat zien hoe essentieel en waardevol informele zorg is. Ik ben er trots op dat ik daar vanuit verschillende functies aan bij kan dragen.”
Irene Domburg vult aan: "De behoefte aan informele zorg groeit. In de afgelopen vijf jaar is Handjehelpen van 1900 naar bijna 2400 koppelingen per jaar gegaan en gegroeid van 27 naar 34 medewerkers. Het is fijn om gezamenlijk de kansen en uitdagingen in de regio ZuidOost aan te gaan.”