Scholingsagenda
Communicatietraining voor vrijwilligers
Een online training, bestaande uit 2 avonden (27 jan en 3 feb), waarin je van alles leert over je rol als vrijwilliger: over verschillende gesprekstechnieken die je kunt gebruiken in je vrijwilligerswerk en manieren hoe je je grenzen kunt aangeven zonder het contact met de ander te verliezen.
In 2020 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan.
De volgende training is op woensdag 17 en 24 maart: 13.00 - 15.30 uur.
Rouw en Verlies
Vrijwilligers komen regelmatig in situaties terecht waarin ze te maken krijgen met een vorm van verlies en rouw bij de mensen (hulpvragers, mantelzorgers) met wie zij in contact staan. Vaak is er sprake van een ingrijpende verandering in het leven van de hulpvrager waardoor het leven bemoeilijkt wordt. Omgaan met dergelijke situaties is lang niet altijd gemakkelijk. Inzicht hebben in de impact van eigen opvattingen over rouwen is daarbij essentieel.
In de training wordt op aansprekende en interactieve wijze ingegaan op het thema aan de hand van praktische en herkenbare voorbeelden. De aanpak is licht en praktisch gericht, en werkt vanuit een positieve en veilige sfeer.
In 2020 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan.
De volgende training is op:
- Woensdag 24 februari, 13.00 - 15.00 uur
- Woensdag 31 maart, 15.00 - 17.00 uur
Belmaatjes
Als belmaatje bied je een luisterend oor. Je voert via de telefoon een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is. Maar hoe voer je eigenlijk een goed gesprek? Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten?
Aansluiten bij de ander kan soms ingewikkelder zijn omdat je elkaar niet ziet. In deze training kijken we naar gespreksvaardigheden voor in een telefoongesprek. Ontvang je handvatten en krijg je tips en inspiratievragen mee.
De volgende online trainingen voor onze belmaatjes zijn op:
- 9 februari
- 11maart
Dementie
Waar moet je als maatje van iemand die dementeert (soms op jonge leeftijd al) rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?
In deze online training komen die vragen aan de orde. Ook staan we stil bij verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn/haar omgeving.
Cultuursensitief werken
In de training cultuursensitief werken gaat trainer Housnia El Mimouni in op het leren kennen van jezelf, want alleen dan kun je een ander leren kennen. Wanneer je op je eigen waarden en normen kunt reflecteren en je ervan bewust bent dat deze cultuurbepaald zijn, pas dan is het mogelijk om je op een onbevooroordeelde wijze te verplaatsen in de normen en waarden en het system van de ander.
In 2021 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan.
Introductiebijeenkomst
De introductiebijeenkomst, speciaal voor onze nieuwe vrijwilligers, wordt diverse keren online aangeboden. Als vrijwilliger van Handjehelpen ontvang je hiervoor een uitnodiging.
Tijdens deze bijeenkomst ontvang je informatie over Handjehelpen en onze werkwijze. En het is een mooie gelegenheid om andere vrijwilligers te leren kennen.
De volgende bijeenkomsten zijn op:
- dinsdag 6 april 19.30 - 21.30
- vrijdag 4 juni 9.30 - 11.30
Niet Aangeboren Hersenletsel
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft zichtbare en onzichtbare gevolgen. Deze online training geeft inzicht in NAH en biedt stagiairs en vrijwilligers handvaten, suggesties en oplossingen in de omgang met hulpvragers met NAH.
E-learnings
Er verschijnen steeds meer mooie en interessante webinars en online lezingen. Een aantal daarvan delen we graag hier.
- Webinar 'Een gesprek over zinvol ouder worden' (verkorte versie, 16 minuten). Voormalig huisarts en grondlegger van het gedachtegoed van positieve gezondheid, Dr. Machteld Huber en Prof. Dr. Andries Baart, die zich intensief bezighoudt met de Presentie-filosofie gaan met elkaar in gesprek over wat zinvol ouder worden in hun ogen betekent.
- Op https://elearning.vcutrecht.nl/aanbod/ zijn allerlei interessante elearnings voor vrijwilligers vinden.
- Drietal online lezingen van Eric Schoenmakers, medewerker van de Fontys Paramedische Hogeschool:
- Wat is eenzaamheid? - https://vimeo.com/398810100/5bc76f057a
- Omgaan met eenzaamheid - https://vimeo.com/398811540/3cf5e7d3b5
- Interventies bij eenzaamheid - https://vimeo.com/398811708/95deca2fbc