Scholingsagenda

Training - online

Dementie

18 mei 2021
09.30 -12.30 uur
online

Waar moet je als maatje van iemand die dementeert (soms op jonge leeftijd al) rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

In deze online training komen die vragen aan de orde. Ook staan we stil bij verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn/haar omgeving.

Bijeenkomst - online

Introductiebijeenkomst

3 mei 2021
19.30 - 21.30 uur
online

De introductiebijeenkomst, speciaal voor onze nieuwe vrijwilligers, wordt diverse keren online aangeboden. Als vrijwilliger van Handjehelpen ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Tijdens deze bijeenkomst ontvang je informatie over Handjehelpen en onze werkwijze. En het is een mooie gelegenheid om andere vrijwilligers te leren kennen.

De volgende bijeenkomst is op 11 mei om 19.30 - 21.30 uur.

Training - online

Belmaatjes

8 juni 2021
9.30 tot 12.30 uur
online

Als belmaatje bied je een luisterend oor. Je voert via de telefoon een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is.  Maar hoe voer je eigenlijk een goed gesprek? Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten?

Aansluiten bij de ander kan soms ingewikkelder zijn omdat je elkaar niet ziet. In deze training kijken we naar gespreksvaardigheden voor in een telefoongesprek. Ontvang je handvatten en krijg je tips en inspiratievragen mee. 

Training - online

Niet Aangeboren Hersenletsel

15 juni 2021
09.30 -12.30 uur
online

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft zichtbare en onzichtbare gevolgen. Deze online training geeft inzicht in NAH en biedt stagiairs en vrijwilligers handvaten, suggesties en oplossingen in de omgang met hulpvragers met NAH.

De training Niet Aangeboren Hersenletsel van 14 april heeft al het maximaal aantal deelnemers bereikt. De volgende training is op dinsdag 15 juni van 9.30-12.30 uur. 

online

Webinar met Andries Baart over kwetsbaarheid, ouder worden en eenzaamheid

nieuwe datum volgt
online

Een vrijwilliger, een maatje zijn van iemand met een kwetsbaarheid is ergens zo gewoon en tegelijkertijd soms zo moeilijk! Want hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun je er zijn voor die ander?

Andries Baart gaat in dit webinar in gesprek met Angelique Heerdink en Julia Muller, beide werkzaam bij Handjehelpen, over vrijwilligerszorg én de thema’s kwetsbaarheid, ouder worden, eenzaamheid en betrokkenheid op en met elkaar in de samenleving. Thema’s die juist in deze tijd meer dan ooit op de voorgrond staan.

Andries Baart: "Je hoeft als vrijwilliger niet alles te weten, je mag als medemens komen. Het gaat er enkel om dat je je open stelt en in iemand probeert te verplaatsen. Dat je iets probeert te begrijpen van de wanhoop, de eenzaamheid of wat er dan ook speelt. Je hoeft niks op te lossen. Sterker nog; heel vaak kan dat helemaal niet. Het gaat om acceptatie, verdragen. Ga simpelweg naast iemand staan en draag mee. Een vrijwilliger is geen duizend dingen doekje en heeft geen toverstokje. Dat hoeft ook helemaal niet. De pijn blijft, maar wordt wel draaglijker door nabijheid."

Andries Baart is grondlegger van de Presentie Benadering, oprichter van de Stichting Presentie en momenteel werkzaam bij de universiteit van Utrecht, afdeling Psychiatrie én de universiteit van Zuid Afrika.

Na het webinar is er de mogelijkheid om online na te praten in kleine groepjes. 

Online

E-learnings

online

Er verschijnen steeds meer mooie en interessante webinars en online lezingen. Een aantal daarvan delen we graag hier.