Scholingsagenda

  Training - online

  Cultuursensitief werken

  18 februari 2021
  19.00 tot 21.00 uur
  online

  In de training cultuursensitief werken gaat trainer Housnia El Mimouni in op het leren kennen van jezelf, want alleen dan kun je een ander leren kennen. Wanneer je op je eigen waarden en normen kunt reflecteren en je ervan bewust bent dat deze cultuurbepaald zijn, pas dan is het mogelijk om je op een onbevooroordeelde wijze te verplaatsen in de normen en waarden en het system van de ander.

  In 2021 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan. 

  Training - online

  Rouw en Verlies

  24 februari 2021
  13.00 - 15.00 uur
  online

  Vrijwilligers komen regelmatig in situaties terecht waarin ze te maken krijgen met een vorm van verlies en rouw bij de mensen (hulpvragers, mantelzorgers) met wie zij in contact staan. Vaak is er sprake van een ingrijpende verandering in het leven van de hulpvrager waardoor het leven bemoeilijkt wordt. Omgaan met dergelijke situaties is lang niet altijd gemakkelijk. Inzicht hebben in de impact van eigen opvattingen over rouwen is daarbij essentieel.

  In de training wordt op aansprekende en interactieve wijze ingegaan op het thema aan de hand van praktische en herkenbare voorbeelden. De aanpak is licht en praktisch gericht, en werkt vanuit een positieve en veilige sfeer.

  In 2020 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan.

  De volgende training is op woensdag 31 maart, 15.00 - 17.00 uur

  Bijeenkomst - online

  Introductiebijeenkomst

  2 maart 2021
  19.30 - 21.30 uur
  online

  De introductiebijeenkomst, speciaal voor onze nieuwe vrijwilligers, wordt diverse keren online aangeboden. Als vrijwilliger van Handjehelpen ontvang je hiervoor een uitnodiging.

  Tijdens deze bijeenkomst ontvang je informatie over Handjehelpen en onze werkwijze. En het is een mooie gelegenheid om andere vrijwilligers te leren kennen.

  De volgende bijeenkomsten zijn op:

  • dinsdag 6 april 19.30 - 21.30
  • vrijdag 4 juni 9.30 - 11.30

  Training - online

  Belmaatjes

  11 maart 2021
  9.30 tot 12.30 uur
  online

  Als belmaatje bied je een luisterend oor. Je voert via de telefoon een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is.  Maar hoe voer je eigenlijk een goed gesprek? Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten?

  Aansluiten bij de ander kan soms ingewikkelder zijn omdat je elkaar niet ziet. In deze training kijken we naar gespreksvaardigheden voor in een telefoongesprek. Ontvang je handvatten en krijg je tips en inspiratievragen mee. 

  online

  Webinar met Andries Baart over kwetsbaarheid, ouder worden en eenzaamheid

  30 maart 2021
  19.30 – 21.00 uur
  online

  Een vrijwilliger, een maatje zijn van iemand met een kwetsbaarheid is ergens zo gewoon en tegelijkertijd soms zo moeilijk! Want hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun je er zijn voor die ander? Wat laat je en wat laat je juist niet? Wat is een prettige houding én wat kun je daarin leren? En hoe zit dat nou met die kwetsbaarheid van die ander?

  Andries Baart is grondlegger van de Presentie Benadering, oprichter van de Stichting Presentie en momenteel werkzaam bij de universiteit van Utrecht, afdeling Psychiatrie én de universiteit van Zuid Afrika. In dit webinar gaat hij in gesprek met Angelique Heerdink en Julia Muller, beide werkzaam bij Handjehelpen, over vrijwilligerszorg én de thema’s kwetsbaarheid, ouder worden, eenzaamheid en betrokkenheid op en met elkaar in de samenleving. Thema’s die juist in deze tijd meer dan ooit op de voorgrond staan.

  Na het webinar is er de mogelijkheid om online na te praten in kleine groepjes. 

  Training - online

  Niet Aangeboren Hersenletsel

  14 april 2021
  09.30 -12.30 uur
  online

  Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft zichtbare en onzichtbare gevolgen. Deze online training geeft inzicht in NAH en biedt stagiairs en vrijwilligers handvaten, suggesties en oplossingen in de omgang met hulpvragers met NAH.

  Training - online

  Dementie

  18 mei 2021
  09.30 -12.30 uur
  online

  Waar moet je als maatje van iemand die dementeert (soms op jonge leeftijd al) rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

  In deze online training komen die vragen aan de orde. Ook staan we stil bij verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn/haar omgeving.

  Online

  E-learnings

  online

  Er verschijnen steeds meer mooie en interessante webinars en online lezingen. Een aantal daarvan delen we graag hier.