Scholingsagenda

  Training - online

  Communicatietraining voor vrijwilligers

  27 januari 2021
  19.00 tot 21.30 uur. Tweede dagdeel is op 3 februari
  online

  Een online training, bestaande uit 2 avonden (27 jan en 3 feb), waarin je van alles leert over je rol als vrijwilliger: over verschillende gesprekstechnieken die je kunt gebruiken in je vrijwilligerswerk en manieren hoe je je grenzen kunt aangeven zonder het contact met de ander te verliezen. 

  In 2020 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan.

  De volgende training is op woensdag 17 en 24 maart: 13.00 - 15.30 uur.

  Training - online

  Rouw en Verlies

  28 januari 2021
  15.00 - 17.00 uur
  online

  Vrijwilligers komen regelmatig in situaties terecht waarin ze te maken krijgen met een vorm van verlies en rouw bij de mensen (hulpvragers, mantelzorgers) met wie zij in contact staan. Vaak is er sprake van een ingrijpende verandering in het leven van de hulpvrager waardoor het leven bemoeilijkt wordt. Omgaan met dergelijke situaties is lang niet altijd gemakkelijk. Inzicht hebben in de impact van eigen opvattingen over rouwen is daarbij essentieel.

  In de training wordt op aansprekende en interactieve wijze ingegaan op het thema aan de hand van praktische en herkenbare voorbeelden. De aanpak is licht en praktisch gericht, en werkt vanuit een positieve en veilige sfeer.

  In 2020 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan.

  De volgende training is op:

  - Woensdag 24 februari, 13.00 - 15.00 uur
  - Woensdag 31 maart, 15.00 - 17.00 uur

  Training - online

  Belmaatjes

  9 februari 2021
  9.30 tot 12.30 uur
  online

  Als belmaatje bied je een luisterend oor. Je voert via de telefoon een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje. Net waar behoefte aan is.  Maar hoe voer je eigenlijk een goed gesprek? Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten?

  Aansluiten bij de ander kan soms ingewikkelder zijn omdat je elkaar niet ziet. In deze training kijken we naar gespreksvaardigheden voor in een telefoongesprek. Ontvang je handvatten en krijg je tips en inspiratievragen mee. 

  De volgende online trainingen voor onze belmaatjes zijn op: 

  • 9 februari
  • 11maart

  Training - online

  Dementie

  17 februari 2021
  09.30 -12.30 uur
  online

  Waar moet je als maatje van iemand die dementeert (soms op jonge leeftijd al) rekening mee houden? Wat kun je verwachten? En wat kun je nu als maatje of toekomstig maatje wel doen of juist beter laten?

  In deze online training komen die vragen aan de orde. Ook staan we stil bij verschillende vormen van dementie en de gevolgen daarvan voor degene met dementie en zijn/haar omgeving.

  Training - online

  Cultuursensitief werken

  18 februari 2021
  19.00 tot 21.00 uur
  online

  In de training cultuursensitief werken gaat trainer Housnia El Mimouni in op het leren kennen van jezelf, want alleen dan kun je een ander leren kennen. Wanneer je op je eigen waarden en normen kunt reflecteren en je ervan bewust bent dat deze cultuurbepaald zijn, pas dan is het mogelijk om je op een onbevooroordeelde wijze te verplaatsen in de normen en waarden en het system van de ander.

  In 2021 biedt de Vrijwilligerscentrale Utrecht, in samenwerking met Gemeente Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), - waar Handjehelpen onderdeel van is -, deze training diverse keren aan. 

  Bijeenkomst - online

  Introductiebijeenkomst

  2 maart 2021
  19.30 - 21.30 uur
  online

  De introductiebijeenkomst, speciaal voor onze nieuwe vrijwilligers, wordt diverse keren online aangeboden. Als vrijwilliger van Handjehelpen ontvang je hiervoor een uitnodiging.

  Tijdens deze bijeenkomst ontvang je informatie over Handjehelpen en onze werkwijze. En het is een mooie gelegenheid om andere vrijwilligers te leren kennen.

  De volgende bijeenkomsten zijn op:

  • dinsdag 6 april 19.30 - 21.30
  • vrijdag 4 juni 9.30 - 11.30

  Training - online

  Niet Aangeboren Hersenletsel

  14 april 2021
  09.30 -12.30 uur
  online

  Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft zichtbare en onzichtbare gevolgen. Deze online training geeft inzicht in NAH en biedt stagiairs en vrijwilligers handvaten, suggesties en oplossingen in de omgang met hulpvragers met NAH.

  Online

  E-learnings

  online

  Er verschijnen steeds meer mooie en interessante webinars en online lezingen. Een aantal daarvan delen we graag hier.